PediOrthoWEST

Shriners Hospitals for Children — Northern California held its second annual PediOrtho WEST (Western Education & Surgical Techniques) Resident Education Course on Friday and Saturday, October 11 & 12, 2019.  The course was presented in cooperation with the OrthoPediatrics Foundation for Education and Research (OFER).

 

Click here to see the photo gallery from the event.

 

 

Schedule

Friday AM

Institution

6:30

30 min

Sign-in & Breakfast

7:00

10 min

Welcome/Introduction

7:10

20 min

Brar

UCSF

7:30

20 min

Tileston

Stanford

7:50

20 min

Bielicka

Rutgers University

8:10

20 min

Leshikar

Shriners

8:30

20 min

Belthur

Phoenix Childrens Hospital

8:50

20 min

Loveland

Valley Childrens

9:10

20 min

Pediatric Femur Fractures and Fractures About The Knee

Pandya

UCSF

9:30

20 min

Templeton

Shriners

9:50

10 min

Break

Skills Lab

10:00

60 min

Lab 1: CRPP Supracondylar Humerus and Lateral Condyle

Leshikar, Loveland, Belthur, Templeton, Bielicka, Friebele, Tileston, Tompkins, Livingston, Brar

All

11:00

60 min

Lab 2: Flexible Nailing Femur and Forearm

Haus, Tompkins, Loveland, Belthur, Templeton, Bielicka, Friebele, Tileston, Livingston, Brar

All

Friday PM

12:00

30 min

Lunch – Visit Prosthetic and Orthotics Stations

Wadekamper

Shriners

12:30

20 min

Kulkarni

Shriners

12:50

20 min

Pun

Stanford

13:10

20 min

Imrie

Stanford

13:30

20 min

Tompkins

Shriners

13:50

20 min

Livingston

UCSF

14:10

20 min

Sabharwal

UCSF

14:30

20 min

Wadekamper

Shriners

14:50

10 min

Break

Skills Lab

15:00

60 min

Lab 1: Cannulated In-Site Screw Fixation of SCFE (Technical details without overview); Physeal Tethering; Virtual Reality SCFE Pinning

Lerman & Bryan Tompkins, Pun, Sabharwal, Imrie, Livingston, Belthur, Leshikar, Haus, Kulkarni, Vorhies

All

16:00

60 min

Kulkarni, Lerman, Pun, Sabharwal, Imrie, Livingston, Belthur, Leshikar, Haus, Vorhies, Tompkins

All

Saturday AM

6:30

30 min

Breakfast

7:00

20 min

McDaniel

Shriners

7:20

20 min

Davids

Shriners

7:40

20 min

Kulkarni

Shriners

8:00

20 min

Shea

Stanford

8:20

20 min

Kulkarni

SHCNC

8:40

10 min

Break

Skills Lab

9:00

60 min

Lab 1: Ponseti Clubfoot Casting (Technical Details without Overview), Percutaneous Tenotomy Model, Pavlik Harness and Baby Hip Model

Lerman , Haus, Leshikar, Imrie, Shea, McDaniel, Friebele,Belthur, Loveland, Tompkins, Vorhies

All

10:00

60 min

Lab 2: Patellar Instability Sports (Overview and Technical Details of MPFL Reconstruction-Tib Tubercle Osteotomy)

Friel , Haus, Leshikar, Imrie, Shea, McDaniel, Friebele, Belthur, Loveland, Vorhies

All

11:00

10 min

Break

11:10

20 min

Idiopathic Scoliosis

Diab

UCSF

11:30

20 min

Lerman

Shriners

11:50

20 min

Vorhies

Stanford

Saturday PM

12:10

30 min

Lunch

Skills Lab

12:40

120 min

Lab: Pedicle Screw Placement and Scoliosis Reduction Techniques on True-Trainer Sawbones

Roberto , Lerman, Diab, Imrie, Kulkarni, Vorhies, Friebele

All

14:50

10 min

Wrap Up, Evaluations

15:00

Adjourn

 

 

About the Course

The course will provide residents with training in a variety of pediatric orthopaedic surgical techniques through both didactic instruction and hands-on skills labs. The purpose of the course is to provide early exposure to pediatric orthopaedics generating enthusiasm for the subspecialty. We will provide online access of course content in place of paper.  There will be free WiFi access and outlets available for your laptop, tablet, etc. during the course.

Faculty

The course will be led by pediatric orthopaedic surgeons from:

  • Shriners Hospitals for Children / University of California, Davis
  • Stanford University
  • University of California San Francisco/ Children’s Hospital Oakland
  • Valley Children’s Hospital
  • Rutgers University

 

No Course Fee — Participants Attend Free of Charge

Thanks to OFER’s generous support, we are able to present this course free of charge and provide food and lodging at no cost to participants. Participants traveling from outside Northern California also are eligible for 50 percent reimbursement of coach airfare costs.

Cancellation Policy

We are delighted to offer the course free of charge. However, our  cancellation policy will be strictly enforced to ensure maximum participation.  Written cancellations must be received no later than September 27, 2019. This will give residents on the waiting list an opportunity to attend.  Anyone who is a  “no-show” without cancelling in advance will be charged a  $150 “registration” fee.  For further information call 916-453-2041 or email ncal.education@shrinenet.org

 

 

2018 PediOrthoWest Event

Patient Referral

916-453-2191
916-453-2111 (Emergency Referral)
916-453-2395 (fax)
referrals.ncal@shrinenet.org

a graphic of some silhouettes of children playing